Så planerar du din graviditet

 

3880381-check-list

Längtar du efter barn och känner att tiden är inne för att bilda familj? Då står du inför en av de absolut mest spännande perioderna i livet, med en förändring som innebär enorm lycka, men också en livsomvälvande skillnad där livet inte kommer att te sig likadant igen. Därför kan det vara bra att förbereda sig så mycket som möjligt inför graviditeten. Detta dels för att vara redo inför all förändring när barnet är här, men också för att lära känna din kropp.

Till att börja med kan det vara bra att köpa en uppsättning graviditetstest, något du kan hitta hos bland annat Graviditetskollen. Många försöker länge att bli gravida och det är inte alls självklart att det sker på första försöket. Vill du veta när du har som störst chans att bli gravid kan du även skaffa ett ägglossningstest som talar om för dig när du har ägglossning och därmed identifierar dina mest fertila dagar.

Andra goda råd är att sluta röka om du gör det, eftersom rökning hämmar ägglossningen. Se även till att få i dig bra mat som täcker det behov av vitaminer och mineraler du har. Som gravid eller en person som planerar att bli gravid är det extra viktigt att försöka få i sig folsyra, ett slags B-vitamin som är avgörande när det kommer till bygga upp arvsmassans molekyler. Som man kan det också vara bra att se över sitt folsyraintag, men för män är det framförallt viktigt med zink. Överlag är det viktigt för såväl män som kvinnor att bibehålla en god hälsa, stressa mindre och gå ner i vikt om man bär på överflödiga kilon.

När du är gravid finns det också en rad livsmedel du bör undvika att äta, eftersom ett foster är känsligt. Framförallt ska du avstå helt från alkohol, rökning och droger, men även koffein och vitamin A.