Svenska traditioner – familjetid

 

christmas

Det finns en del traditioner vi svenskar håller fast vid. Traditioner som är kopplade till högtider och som vi gärna spenderar tillsammans med familj och vänner, då vi ensamvargar frodas av att umgås med de vi håller av.

Många av de tidigare så viktiga högtiderna, har börjat blekna något med senare generationer. Seder och bruk följer familjer genom släktleden och hålls tack vare familjetraditioner, vid liv. Några av de mest rotade högtiderna är den stundande julen och midsommarafton.

Den svenska julen firas enligt tradition den 24:e december. Familjen samlas och äter julbord, leker lekar och öppnar julklappar. Genom åren har julafton blivit allt mer kommersiellt och redan så tidigt som i oktober börjas julskyltningen så smått.

Midsommarafton är en annan gammal tradition och högtid som många svenskar firar. Sill och potatis hör midsommar till, liksom blommor och kransar, samt midsommarstången och lekar. Ett tillfälle då man kan träffas på exempelvis hembygdsgården för att fira, tillsammans med hela bygden.

Kräftskiva är mycket populärt bland oss svenskar och det var lagstadgat tidigare, vilket datum premiären skulle vara, den första onsdagen i augusti. Även surströmmingspremiären infaller i augusti, den tredje torsdagen och var fram till 1998 reglerad i lag. Många väljer att äta båda på givna datum, men det finns de som väljer sida och äter bara det ena. Ett gott råd till dig, är att våga testa.